Haarlem

De rijke geschiedenis van Haarlem gaat terug naar de 10e eeuw. De stad heeft altijd een enorme aantrekkingskracht gehad op kooplieden, kunstenaars en recreanten. En dat is nog steeds zo: Haarlem heeft heel veel te bieden. Zo vind je er misschien wel de beste winkelstraten van het land en de gezelligste pleinen vol cafés en restaurants.

Straten, pleinen en hofjes

Het bruisende stadshart van Haarlem wordt gevormd door een doolhof van straten, knusse stegen en prachtige doorkijkjes. Shopliefhebbers zullen zich zeker vermaken in de Gouden Straatjes vol boetiekjes en speciaalzaken. Maar welke straat je ook inslaat, de kans is groot dat je op een van de beroemde Haarlemse pleinen uitkomt. Centraal in de binnenstad vind je de Grote Markt, één van de mooiste pleinen van Europa. Het plein wordt omringd door cafés, restaurants en de indrukwekkende Grote of Sint-Bavokerk. Ook gezellig zijn de Botermarkt en het Houtplein, met hun eettentjes en kroegen. Meer verscholen liggen de beroemde Haarlemse hofjes, zoals het Hofje van Oorschot en het prachtige Hofje van Bakenes. De meer dan 40 hofjes vormen oases van rust in de dynamische stad en zijn zeker ook een bezoek waard.

Stad van cultuur

Op cultureel vlak is er in Haarlem genoeg te beleven: de stad heeft een enorm hoge museumdichtheid. Wereldberoemd is het Frans Hals Museum, gewijd aan een van de beroemdste Haarlemse schilders en zijn tijdgenoten. Ook het Teylers Museum, dat geheel in het teken staat van wetenschap, ontdekkingen en historie, is zeker een bezoekje waard. Daarnaast vind je in Haarlem het Draaiorgelmuseum met een indrukwekkende collectie draai- en showorgels, een Kathedraalmuseum, het Vervoermuseum en een Archeologisch Museum. Maar eigenlijk is de binnenstad van Haarlem zélf al een groot openluchtmuseum: kuierend door het gezellige stadshart wandel je zó de Gouden Eeuw binnen.

Er op uit

Wil je even de stadse drukte uit? In en om Haarlem is het niet om lekker tot rust te komen. Het Spaarne, de veelbezongen rivier die Haarlem in tweeën snijdt, is de perfecte ambiance voor een boottocht. Op Mooie Nel, de recreatieplas tussen Haarlem en Spaarndam, kun je eindeloos varen, subben of vissen. En heb je zin in een lange wandeling? Binnen een paar minuten sta je in de eindeloze natuur van nationaal park Zuid-Kennemerland.

Perfect bereikbaar

De ligging van Haarlem is eigenlijk ideaal: vanuit de stad reis je met de trein of de auto snel en gemakkelijk naar Amsterdam, Leiden of Alkmaar. Daarnaast zit je vlakbij de kust: het strand van Bloemendaal en Zandvoort liggen op fietsafstand.

Interesse in Schoterkartier?

Schrijf je dan nu in!